Populära länkar
Varumärken
Kategorier
Espressotips från Lavazza: bli en espressomästare hemma
Espresso är hjärtat i alla dina favoritkaffedrycker – från cappuccino till caffè latte och macchiato. Varje kaffedryck börjar med en riktigt bra espresso. Men vad krävs för att brygga den perfekta espresson hemma? Det handlar om flera små detaljer, från kaffebönornas malningsgrad till bryggtidens precision. Här ger Lavazza de viktigaste tipsen för att lyckas med din espresso.
Val av kaffebönor
Det första steget är att välja bönor. Ursprungsland, jordmån och rostning påverkar bönornas smak. Indiskt kaffe kan ha kryddiga toner, brasilianskt kaffe kan ha mustig smak av choklad och kenyanskt kaffe kan bjuda på friska toner av svartvinbär. Genom att blanda olika bönor kan du skapa en perfekt balans mellan olika smaknyanser och få fram din drömespresso.
Malningsgrad
Mal dina kaffebönor precis innan bryggning för bästa smak. För espresso ska malningen vara fin, ungefär som bordssalt. För att passa en klassisk kaffebryggare behöver malningen vara grov som socker. Om malningen är grov får du en syrligare espresso, medan finmalda bönor kan locka fram mer beska.
Dosering
En dubbel espresso kräver 17–18 gram kaffe. Doseringen är avgörande för att få rätt balans och intensitet i smaken.
Tampning
När kaffet har malts är det dags att tampas. Det betyder att du ska trycka till det malda kaffet i espressohantaget med ett jämnt tryck, ca 15 kg, för att skapa en slät yta. Hur kompakt kaffet tampas påverkar hur vattnet passerar genom det – och i förlängningen hur espresson smakar.
Bryggning
Det ska ta mellan 25 och 30 sekunder för vattnet att rinna igenom kaffet när du brygger en espresso. Oavsett om du gör en enkel (25 ml) eller dubbel (50 ml) espresso är denna tid avgörande. När kaffet bryggs förändras färgen från mörkt chokladbrun till karamell och slutligen till en ljusare ton som kallas "blond". De olika färgskiftningarna representerar espressons tre smaker: beska, sötma och syra.
Crema
En riktigt bra espresso avslutas med en gyllene hasselnötsfärgad crema. Men kom ihåg, det allra viktigaste är smaken!
Med dessa enkla steg kan du bemästra konsten att brygga en espresso hemma och imponera på dina vänner med en baristavärdig kopp varje gång!

till i din varukorg.