Recept på hemmagjord glögg
Sedan sent 1800-tal har glögg varit en svensk jultradition. Men faktum är att vi människor har druckit glögg ända sedan medeltiden. På den tiden smaksatte man sitt vin med olika sorters kryddor och blommor.
Glögg är tveklöst en av de populäraste dryckerna under julmånaden (kanske på delad förstaplats med julmust). Hos oss hittar du flera olika sorters glögg från bland annat Blossa, Dufvenkrooks och Saturnus. Självklart har vi även allt du behöver till glöggmyset som pepparkakor, skumtomtar och julig choklad. Men vill du vara lite extra pysslig och göra egen glögg har vi det perfekta receptet för dig. Det är mycket lättare än vad det låter, men tänk bara på att ingredienserna måste dra sig i fyra dagar innan du kan tillaga glöggen.
RECEPT PÅ HEMMAGJORD GLÖGG
750 ml rödvin
1,5-2 dl brännvin (okryddat)
1 bit torkad ingefära
1 pomeransskal
5 hela kryddnejlikor
1 tsk kardemummakärnor
1 dl russin
1-2 dl strösocker
Gör såhär:
1. Lägg kanelstång, torkad ingefära, pomeransskal, kryddnejlika, kardemummakärnor och russin i en burk med tätslutande lock. Häll över brännvinet och sätt på locket. Låt det stå och dra sig i fyra dagar och skaka på burken med jämna mellanrum.
2. Fyra dagar senare silar du av vätskan i en kastrull. Tillsätt rödvin och socker och värm på svag värme tills sockret löst upp sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker tills du blir nöjd.
3. Häll upp glöggen i glasflaskor med kork och förvara svalt.
4. Hetta upp försiktigt innan servering (undvik att det börjar koka).
Tips! Det är busenkelt att göra glöggen alkoholfri. Byt ut vinet mot alkoholfritt vin och skippa brännvinet. Lägg ingredienserna i en burk med alkoholfritt vin eller saft ett dygn innan och följ receptet ovan från steg två. Om du använder saft kan du ta lite mindre socker. Börja hellre med lite och smaka av!

till i din varukorg.