Vilken pastasort ska jag välja?
Det finns nästan lika många pastasorter och pastasåser som människor i Italien. Ofta kanske du tar den pastasorten du har hemma och tänker inte så mycket mer på om den passar till såsen du ska göra. Men faktum är att genom att matcha rätt pasta med rätt sås så kan få ett helt annat slutresultat i rätten. Hos en italienare är detta inpräntat sedan barnsben, men hos oss nordbor är det inte lika självklart. Nästa gång du ska laga pasta, följ vår lathund på vilka pastasorter som passar till vad och ta din pasta till en helt ny nivå.
Tomatbaserade såser & skaldjurssåser
Tunna och långa pastasorter passar extra bra till tomatbaserade såser samt skaldjurssåser. Det vill säga exempelvis spaghetti, linguine och capellini. Testa vår skaldjurspasta med musslor och havskräftor tillsammans med någon av pastasorterna. Mums!
Krämiga pastasåser
Krämiga och gräddiga pastasåser passar bra med bland annat spaghetti eller fettuccine. Ska du exempelvis tillaga en alfredo eller carbonara så är det dessa pastasorter du bör satsa på.
Bolognese
Det är inte ovanligt att vi i Sverige använder spaghetti till en bolognese, men frågar du italienarna ska du inte använda det. Använd istället exempelvis penne eller tortiglioni som kan fånga upp köttet genom rören. Även platta, tjocka pastasorter som pappardelle passar fint till bolognese och andra "köttiga" såser.
Pesto
För pesto är det bra att välja en pastasort med lite "kanter" som såsen kan fästa i. Här är fusilli eller farfalle bra alternativ. Du vet väl att det är busenkelt att göra egen pesto? Mixa bara basilika, pinjenötter, vitlök, parmesan, olivolja, salt och peppar slätt.
till i din varukorg.