Warbro Kvarn: Åsas nattjästa Dinkelbröd
Warbro Kvarn: Åsas nattjästa Dinkelbröd
Nattjäst bröd är en fantastisk metod för alla morgontrötta. På morgonen är det bara att ställa in i ugnen! Ät direkt efter bakning eller rosta nästkommande dagar.
Ingredienser
4,5 dl kallt vatten
10 g färsk jäst
2 msk flytande honung (kan uteslutas)
1 msk olivolja
1,5 tsk salt
330 g Dinkel ljust från Warbro Kvarn
200 g Dinkel fullkorn från Warbro Kvarn
Gör så här på kvällen
Blanda ihop vatten och jäst i en stor bunke. Tillsätt sedan honung, olivolja och
salt. Till sist tillsätter du mjölet. Rör om för hand med en slev/trägaffel till en lite kletig deg. Täck över
med plastfolie och en handduk och låt degen jäsa i bunken i rumstemperatur i ca 10 timmar.
Gör så här på morgonen
Sätt ugnen på 225 grader. Blöt ett bakplåtspapper med vatten, krama ur
det ordentligt och lägg det i en avlång 2 liters bakform. Häll ut den väldigt kletiga degen direkt i
bakformen. Strö gärna lite fröer ovanpå och sätt sedan in brödet i den nedre delen av ugnen och
grädda i 40–45 minuter. För att vara säker på att ditt bröd är färdigt sätt i en termometer mot slutet
av gräddningen. Brödet ska ha en innertemperatur på 97 grader.
Om du tycker att brödet blir lite välgräddat på ytan, täck med aluminiumfolie.
Vänta med att skära upp brödet till dess att det svalnat. Hoppas det smakar!
till i din varukorg.